Psikolojik danışmanlık ve rehberlik; Bireyi tanımak, bireyi kendisine tanıtmak, problemlerini çözmesi, gerçekçi kararlar alması, kapasitelerini geliştirmesi, çevresine dengeli ve sağlıklı uyum göstermesi ve böylece kendini gerçekleştirmesi için uzman kişilerce yapılan sistemli, bilimsel ve profesyonel bir yardım sürecidir. Okulumuzda sürdürülmekte olan Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri, öğrenciye verilen tüm eğitim ve psikolojik yardım hizmetlerini kapsamakta; öğretmen ve velilere de rehberlik görevini üstlenmektedir. Rehberlik Birimi’nin temel amacı çocuklarımızın olumlu psikolojik gelişimlerini sağlayabilmek, onların güvenli, güçlü, kendi ayakları üzerinde durabilen, ufkun ötesini görme hevesini taşıyan bireyler olmaları için gerekli temelin atılmasında yardımcı olabilmektir. Bu da ancak onların psikolojik ihtiyaçlarını karşıladığımız ölçüde gerçekleşecektir. Genel olarak bir eğitim yılı boyunca okulumuzda Rehberlik Birimi’nin üzerinde çalıştığı konuları kısaca üç maddede toplamak mümkündür:
Mesleki Rehberlik * Öğrencinin kendini tanımasına (güçlü ve zayıf yönleri, yetenek alanları, ilgi ve isteklerini) yardımcı olma. İlgili envanterleri uygulayıp öğrenciyle paylaşma.
* Mesleklerin tanıtılması - Yüksek öğretim programlarının tanıtılması amacıyla geziler düzenlenmesi - İlgili materyallerin hazırlanması ve öğrenciye sunulması
Eğitsel Rehberlik - Verimli ders çalışma yöntemleri ve zamanı etkili kullanma konusunda bilgilendirme - Etkili - İletişim tekniklerinin öğretilmesi - Dikkati toplama, sınavlarda başarılı olma, hızlı okuma teknikleri konularında grup rehberliği programları yapma. - Başarısızlık nedenlerini araştırarak öğrencinin bu engelleri aşmasına yardımcı olma.
Psikolojik Danışma Hizmetleri Rehberlik Birimi eğitim yılı boyunca tüm öğrenciler ve öğretmenlerin başvurabileceği bir birimdir. Bu birim ayni zamanda anne babalara da rehberlik etmekten sorumludur. Anne babalarla görüşmelerimiz Rehberlik Birimi’nin talebi üzerine olabildiği gibi, doğrudan onlardan gelen talep üzerine de yapılmaktadır. Özellikle; - Anne- baba- çocuk arasındaki etkileşim sorunları - Uyum sorunu, - Duygusal problemler - Gelişim problemleri - Kaygı ve korkular - Konsantrasyon güçlüğü - Ödev yapma alışkanlıkları - Televizyona ayrılan zamanın sorun yaratması gibi tüm anne babaların sık karsılaştıkları durumlar, - Ayrılık - Boşanma - Ölüm gibi aile içinde yaşanan dramatik değişimler öncelikle psikolojik danışmanınızı haberdar etmeniz ve yardım istemeniz gereken durumlardır. Böyle bir durumda okulumuzun 0312 331 07 95 numaralı telefonundan Rehberlik Birimi ile bağlantı kurup randevu alarak görüşmelerin sağlanması mümkündür. Görüşmelerde danışan (öğrenci, veli) ve danışman arasında gizlilik esastır. Bu nedenle, Rehberlik Birimi’ne ait odanın dışında herhangi bir yerde “ayaküstü” konuşmalardan kaçınarak, sorun çözmeye odaklı randevulu görüşmeler yapılmaktadır. Okul olarak amacımız çocuklarımızın sevgiyi yaşamaları, kendilerini buraya ait olarak hissedebilmeleri, yaptıkları çalışmalarla güç elde edebilmeleri, özerk olabilmeleri ve eğlenebilmelerini sağlamaktır. Rehberlik Birimi de bu amacın gerçekleştirilmesinde her adımda okul, aile ve öğrencileriyle birlikte ve destek olarak çalışmalarını sürdürmektedir.
|